Over mij

Marga Wapenaar

Na mijn diplomering (HBO-V) ben ik in 1982 als wijkverpleegkundige gaan werken. Begin jaren 90 heb ik mij gespecialiseerd in de jeugdgezondheidszorg en heb ik op verschillende consultatiebureaus gewerkt tot oktober 2010. Ik heb de Voortgezette Opleiding Verpleegkundig Specialist Kind en Jeugdige ( Hogeschool van Utrecht) in 1993 succesvol afgerond.
Het adviseren en begeleiden van ouders, die borstvoeding willen geven, leidde ertoe dat ik in 1996 gestart ben met de opleiding tot lactatiekundige. In 1997 behaalde ik het internationale certificaat IBCLC (International Board of Certified Lactation Consultants).
Ik werkte als wijkverpleegkundige iJGZ (integrale Jeugdgezondheidszorg) en als lactatiekundige binnen de thuiszorgorganisatie. In 2002 heb ik mij gevestigd als vrijgevestigde lactatiekundige in het Gezondheidscentrum Vondellaan in Leiden.
Naast het begeleiden van ouders bij borstvoedingsproblemen, ben ik verbonden aan de Hogeschool Utrecht (Faculteit Gezondheidszorg) als docent aan de opleiding lactatiekunde (2002 tot 2012) en als docent aan de opleiding Bachelor Verpleegkunde. 
Ik verzorg scholingen aan andere gezondheidszorgmedewerkers op het gebied van borstvoeding, zoals verloskundigen (in opdracht van Stichting Thuis Bevallen Nederland en Stichting Zorg voor Borstvoeding) verpleegkundigen, consultatiebureaumedewerkers en kraamverzorgenden.
Daarnaast ben ik van maart 2004 tot en met maart 2010 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen geweest. (www.nvlborstvoeding.nl)
. Vanaf januari 2012  tot  en met april 2014 ben ik de voorzitter van de Europese vereniging van Lactatiekundigen geweest. (www.elacta.eu)